3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

26η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση 2018

Click για μεγέθυνση
Η 26Η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση (Ham-fest) διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου 2018. (ώρες : Σαββάτο 12-8 και Κυριακή 9-4). Διοργανωτής ήταν η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (RAAG) Έχει καθιερωθεί διεθνώς οι ραδιοερασιτέχνες να αναφέρονται ως Ham Radio.
Επί 26 συνεχή έτη διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα η «γιορτή» αυτή όπου προσέρχονται επισκέπτες από κάθε σημείο της Ελλάδας και αρκετοί από το εξωτερικό. Έτσι δίδεται η ευκαιρία συνάντησης φίλων και γνωστών που τους ενώνει το πάθος των ασύρματων επικοινωνιών. Χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος αυτού Hobby είναι ο πειραματισμός, η επικοινωνία, η αλληλοβοήθεια, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη. 
Οι βάσεις τέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν άρχισαν να εκπέμπουν οι πρώτοι «ραδιοπειρατές» στα μεσαία κύματα και λίγο αργότερα στα FM. Οι πρώτες άδειες εκπομπής δόθηκαν το 1987 στην «ελεύθερη ραδιοφωνία» και στην μπάντα των FM. Την εποχή εκείνη οι ραδιοπειρατές ξεπερνούσαν τους 5.000 σε όλη την Ελλάδα. Σιγά - σιγά εκτοπίστηκαν από τις συχνότητες των FM αφού μόνο αδειούχοι πλέον εκπέμπουν. Οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες άρχισαν να εκπέμπουν λίγο πριν το 1955 σε συγκεκριμένα φάσματα συχνοτήτων. Σήμερα η απόκτηση του πτυχίου ραδιοερασιτέχνη γίνεται κατόπιν εξετάσεων, δύο φορές τον χρόνο, εξεταστικά κέντρα υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις και οι εξετάσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών.
Ραδιοερασιτεχνικές συναντήσεις (Hamfest) οργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πιο διάσημη αυτήν της Dayton στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην Ελλάδα γίνονται σε πολλά μέρη, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν της Βέροιας, Λάρισας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κρήτης και Κουρούτας.
Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο κομβικό σημείο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου, ένας πολύ καλός χώρος με εκατοντάδες θέσεις δωρεάν στάθμευσης.
Στην Ραδιοερασιτεχνική συνάντηση εκτίθενται παλαιοί πομποί και δέκτες, παλαιά και νέα εξαρτήματα, καινούργιοι πομποδέκτες, κεραίες και άλλα σχετικά υλικά ραδιοερασιτεχνικής χρήσης. Υπάρχει ενημέρωση για νέες τεχνολογίες, γίνονται συζητήσεις επάνω στη σχετική θεματολογία. Η zougla.gr στηρίζει και ενισχύει το θεσμό και δημοσιεύουμε φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ από την έκθεση.
Ανάμεσα στους εκθέτες υπάρχουν εισαγωγείς πομποδεκτών και κεραιών, την ημέρα εκείνη παρέχουν εξοπλισμό σε καλές τιμές. Διατίθενται παλαιά μεταχειρισμένα εξαρτήματα που δεν υπάρχουν πλέον σε παραγωγή και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία.
Από την ηλικία των 12 ετών μπορεί κάποιος να αδειοδοτηθεί για να εκπέμπει στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες όπως έχουν καθοριστεί από τη διεθνή νομοθεσία. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές Ελληνίδες που ασχολούνται ενεργά με το Hobby αυτό. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρώτη μικρότερη ραδιοερασιτέχνης ήταν η Κωνσταντίνα Σταυροπούλου που εκπέμπει από τη Νίκαια με το διακριτικό SV1RRV. Σήμερα φοιτήτρια Φαρμακευτικής ασχολείται ενεργά με τις επικοινωνίες με καθημερινές σχεδόν εκπομπές στα βραχέα και υπερβραχέα κύματα. Έλαβε το πτυχίο της κατόπιν εξετάσεων το 2012 σε ηλικία 12 ετών στην πρώτη εξεταστική περίοδο που επετράπη σε υποψηφίους αυτής της ηλικίας να δώσουν εξετάσεις. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε η Βίκυ Κουνάδη που και αυτή σε ηλικία 12 ετών απόκτησε κατόπιν εξετάσεων το πτυχίο της (2014) εκπέμπει με το διακριτικό SY8BFG από την Αίγινα. Σήμερα η Βίκυ είναι μαθήτρια Λυκείου. 
 Είναι σημαντική ενέργεια ότι οι ραδιοερασιτέχνες έχουν οργανώσει εθελοντικές ομάδες εκτάκτων αναγκών και αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός ή εκτός Ελλάδας για να καλύψουν και να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες όταν και όπου χρειάζεται. Είναι σε επιφυλακή και η παρουσία τους σε έκτακτα συμβάντα πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ. αναλαμβάνουν αμέσως δράση.
Έχουν τοποθετήσει με δικά τους έξοδα και χορηγίες επαναλήπτες σε κορυφές βουνών για να είναι δυνατή η επικοινωνιακή δικτύωση όλων των πόλεων της Ελλάδας.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν το δικαίωμα εκπομπής μουσικής παρά μόνο συνομιλιών με μικρόφωνο, πλήκτρα ή μορσικό χειριστήριο. Η επιτρεπόμενη ισχύς εκπομπής στα βραχέα είναι έως 500 watt και στα VHF έως 100 watt.
Η κάθε χώρα θεωρείται ξεχωριστή ραδιοχώρα και μετά τη συνομιλία ανταλλάσσονται κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL card) για τη συλλογή τους. Σπάνια χώρα θεωρείται το Άθως όπου ένας μοναχός ραδιοερασιτέχνης (SV2ASP/A) ο Απολλώ εκπέμπει όποτε έχει διαθέσιμο χρόνο. Όλοι επιθυμούν τη συνομιλία μαζί του έστω για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολύτιμη QSL card.
Παρατίθενται φωτογραφίες του πρωινού της Κυριακής πριν ακόμη αρχίσει τη λειτουργία της η έκθεση. Ο ραδιοερασιτεχνικός κόσμος δεν έχει αρχίσει να προσέρχεται. Την προηγούμενη όμως ημέρα οι επισκέπτες ήταν πάρα πολλοί. Για το γεγονός η zougla έγραψε:
https://www.zougla.gr/