3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Στεγανοποίηση και Ηλεκτρική Μόνωση Συνδέσεων

Τη σημερινή εποχή με τα τόσα «τεχνολογικά όπλα» που διαθέτουμε οι ραδιοερασιτέχνες ... είναι επιβεβλημένη η στεγανοποίηση αλλά και η καλή μόνωση των συνδέσεων που είναι εκτεθειμένες στις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην πόλη ή την εξοχή.

Η αδιαβροχοποίηση των συνδέσεων και η καλή ηλεκτρική μόνωση επιβάλλεται να γίνεται προκειμένου να αποφύγουμε ζημιές στον εξοπλισμό λόγω κακών συνδέσεων ή σπινθηρισμών από την υγρασία και τις οξειδώσεις. 


Αυτό έχει να κάνει κύρια με τους κονέκτορες αλλά και με τις συνδέσεις χαμηλών ή υψηλών τάσεων για ηλεκτροδότηση μοτέρ ή άλλων αξεσουάρ.

Ένα οικονομικό και εύκολο στη χρήση υλικό είναι η ελαστική ταινία «rubber 23» της 3Μ. Είναι κατασκευασμένη από καουτσούκ αυθυλένιο-προπυλένιο και  ελαστικό - έχει πολύ μεγάλη ελαστικότητα.

Μετά την επίστρωση πάνω στον κονέκτορα ή τη σύνδεση αυτό-σκληρύνεται  μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο και έτσι αδιαβροχοποιείται η σύνδεση. Έχουμε αναφερθεί σε όλες σχεδόν τις αναρτήσεις μας με κατασκευές κεραιών.

Ένα μικρό κομμάτι ελαστικής ταινίας 3-4 cm είναι αρκετό για να τυλίξουμε τον κονέκτορα πολλές φορές τραβώντας την ταινία με δύναμη για να επιμηκύνεται και να σφίγγει γύρω από τους κονέκτορες ή τις συνδέσεις.  Η ταινία μετά από μερικές ημέρες θα στερεοποιηθεί. Για να αφαιρεθεί θα πρέπει να κοπεί με μαχαίρι κατά μήκος.


Το χρώμα της είναι μαύρο. Η θερμοκρασία που αντέχει είναι μέχρι 130 βαθμούς Celsius. 
Η ελαστικότητα της είναι (επιμήκυνση 1000%)  (χίλια τα εκατό !!!) δηλαδή το ένα εκατοστό μήκος ταινίας μπορεί να γίνει 10 εκατοστά. Η τάση διάσπασης του μονωτικού της είναι 69KVolts. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι 50 χιλιάδες Volts χωρίς πρόβλημα. Μήκος ταινίας στη συσκευασία 10 μέτρα. 


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε σύνδεση με κονέκτορες ενός balun και ενός isolator καθώς επίσης τη μόνωση και τη στεγανοποίηση των συνδέσεων με την ελαστική ταινία που προαναφέραμε. Φωτό από την longwire που εγκαταστήσαμε πρόσφατα. 


Στεγανοποίηση στη σύνδεση της long wire με isolator και balun, από τις κεραίες του SV1AHH



73 de SV1AHH