3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Ενδοδιαμόρφωση ... Intermodulation

Πηγή : Radiocomuniacation Agency
Click για μεγέθυνση.
Σε αυτήν την ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κατανοητό τι είναι η ενδοδιαμόρφωση και πως δημιουργείται. Πολλοί από εμάς τους ραδιοερασιτέχνες ίσως έχουμε λάθος εντυπώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.  Η υπερφόρτωση των κυκλωμάτων του δέκτη έχει ως συνέπεια τη διασταυρούμενη διαμόρφωση (cross modulation) ή την ανάμιξη του ραδιοερασιτεχνικού σήματος με ένα άλλο από τους σταθμούς που εκπέμπουν στην μπάντα των FM ή στην μπάντα των τηλεοπτικών σταθμών (TV). 


Αυτό ίσως δεν γίνεται κατανοητό έτσι όπως το αναφέραμε, ας περάσουμε όμως σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου θα γίνει απολύτως κατανοητό. Αν υποθέσουμε ότι εκπέμπουμε στους 145 Mhz, το σήμα μας ενδέχεται να αναμιχθεί με κάποιον ισχυρό ραδιοφωνικό σταθμό στους 95 Mhz της μπάντας των FM. Το αποτέλεσμα θα είναι η συμβολή των δυο αυτών ισχυρών σημάτων σε όλους τους δέκτες στη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στους δυο σταθμούς.  Έτσι θα παραχθεί ένας νέος παλμός σήματος στους 50 Mhz μέσα στα κυκλώματα του δέκτη που βρίσκεται κοντά στους δυο σταθμούς. Η συχνότητα αυτή προκύπτει από την αφαίρεση των συχνοτήτων των δυο κοντινών σταθμών προς το δέκτη μας (145-95=50). Το νέο σήμα που παρήχθη με αυτόν τον τρόπο πέφτει μέσα στην ραδιοερασιτεχνική μπάντα των 6 m. Αυτό θα παρεμβάλει οποιονδήποτε σταθμό εκπέμψει στους 50 Mhz στο συγκεκριμένο δέκτη από τα ίδια τα κυκλώματά του. 

Η υπερφόρτωση των κυκλωμάτων εισόδου του δέκτη θα έχει ως αποτέλεσμα να ακούμε μια παρεμβολή ή τη μια διαμόρφωση μέσα στην άλλη αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος των διαμορφώσεων που εκπέμπονται στις δυο συχνότητες. Αν καταφέρουμε να υποβιβάσουμε ένα από τα δύο σήματα τότε θα εξαλειφθεί η παρεμβολή στους 50 Mhz. Μπορεί όμως να προκύψει ενδοδιαμόρφωση και από την πρόσθεση δυο συχνοτήτων, για παράδειγμα εκπέμπουμε στους 24 Mhz amateur band + 658 κανάλι 44 = θα παρουσιασθεί ενδοδιαμόρφωση στο 682 DIGEA 2. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα πολλαπλάσια ή τα υποπολλαπλάσια της συχνότητας εκπομπής ή τις αρμονικές που πιθανόν να εκπέμπονται.

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί αυτού του τύπου που μπορούν να γίνουν με ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς αλλά τηλεοπτικούς. Η παρεμβολή αυτή μπορεί να γίνει στα κυκλώματα του τηλεοπτικού δέκτη από δυο κοντινούς σταθμούς που η διαφορά των συχνοτήτων εκπομπής πέφτουν σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που όταν δημιουργηθεί από τη δική μας εκπομπή, προβληματιζόμαστε γιατί ακουγόμαστε στην τηλεόραση. Όταν παρουσιασθεί το πρόβλημα πρέπει να διερευνηθεί από ποιες συχνότητες προέρχεται η παρεμβολή. Έτσι θα μπορέσουμε με τα κατάλληλα φίλτρα να δώσουμε λύση.


Πολλά 73 de SV1AHH
Ψηφιακά κανάλια/μπουκέτα στην Ελλάδα (satspot.gr)
ΜπουκέτοΣταθμοί
ERT DIGITAL01
C 48
F 690 MHz
BBC World News
Deutsche Welle
BOYLH
RIKSAT
ERT DIGITAL02
C 52
F 722 MHz
NET
ET1
ET3
ERT HD
ERT DIGITAL03
C 22
F 482 MHz
EURONEWS
TV5
NOVACINEMA 1 *
NOVASPORTS 1 */ DISNEY XD *
DIGEA 01
C 46
F 674 MHz
ALPHA
---
ANTENNA
MAKEDONIA TV
DIGEA 02
C 47
F 682 MHz
MEGA TV
SKAI
STAR
---
MULTIPLEXATTIKI 01
C 54
F 738 MHz

ATTIKA
EXTRA3
HIGH TV
NICKELODEON
MULTIPLEXATTIKI 02

C 63
F 810 MHz

06 TV
MAD TV
MTV GREECE
SPORT TV
SUNNY
Body in Balance
MULTIPLEXATTIKI 03
C 65
F 826 MHz
C9
KONTRA
BLUE SKY
ΑΡΤ
 Πηγή συχνοτήτω εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών www.satspot.gr